TEDAVİLER

Diz
Artroskopisi

Diz Artroskopisi


Günlük yaşamda en sık kullanılan eklemler arasında yer alan dizler, incinme, yaralanma gibi birçok hasarı almaya daha yatkındır. Menüsküs yırtıkları, çapraz bağ yırtıkları, kıkırdak problemi ve erken dönem kireçlenme en sık karşılaşılan diz problemleridir. Diz artroskopisi, bu sorunların teşhis ve tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir.

Diz Artroskopinin Kullanıldığı Tedaviler


Yırtık menüsküslerin onarılması
Ön çapraz bağ yırtıklarının tedavisi
Hasarlı eklem kıkırdaklarının tıraşlanması
Eklem içi serbest kıkırdak ve kemik parçalarının alınması

Diz Artroskopisinin Faydaları

Küçük kesiler sayesinde iyileşme hızlıdır
Yara izi yok denecek kadar azdır, estetik görünüm sağlar
Enfeksiyon riski açık ameliyatlara göre oldukça azdır

Diz Artroskopisi Nasıl Uygulanır?


Genel ya da lokal anestezi altında gerçekleşen diz artroskopisinde küçük kesilerden yerleştirilen aletler sayesinde görüntüleme ve tedavi gerçekleştirilir. Dizin içine enjekte edilen sıvıyla eklem genişler ve kıkırdak görülür. Hasarlı kısımlar tespit edilerek onarılır. Kapalı ameliyat yöntemi olan diz artroskopisinde hastalar hızlı bir şekilde iyileşir.

Diz Artroskopisi Sonrası


Hastalar uygulanan tedavinin sonucuna göre aynı gün ya da bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu olabilirler. Ameliyattan bir gün sonra hasta ayağının üzerine çok yük vermeden basabilir. Hastanın kendini yormaması ve zorlayacak aktivitelerden birkaç gün uzak durması gerekir. Doktorunuzun tavsiyesi ile koltuk değneği ya da yürüteç kullanabilirsiniz. Aktif spor hayatı olanlar ilk 3 ay boyunca zorlayıcı ve ani hareketlerden kaçınmalıdır. 3 ay sonunda düz koşuya başlayabilir, 6 aydan sonra da futbol, basketbol gibi kontak sporlara dönüş yapabilir.

Diz Artroskopisi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler


Bacağınızı yüksekte tutmak ve aralıklarla buz uygulamak şişliğin en aza inmesi bakımından önemlidir.
Ağrının en az şekilde hissedilmesi için ağrı kesici ilaç ve antibiyotik kullanımının düzenli bir şekilde olması gerekir.
Pansuman ve yara bakımını düzenli yapmak, yara yerinin ıslanmamasına dikkat edilmelidir.
Fizik tedaviye başlamak kasların kuvvetlenmesi açısından önemlidir.
Ayağa kalkma süresi aynı gün ya da ertesi gün olabildiği için en kısa zamanda ağırlık vermeden yürümek veya dizinizi bükmeye başlamak iyileşme sürecini hızlandırır.

Doktorlarımız

osman_lapcin

Yrd. Doç. Dr.

Osman Lapçın



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

murat_gul

Doç. Dr.

Murat Gül



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı