TEDAVİLER

Total Diz Protezi
Nedir?

Total Diz Protezi Nedir?


Total diz protezi, aşınmış eklem yüzeyleri sebebiyle dizlerinde ağrı problemi olan ve hareket kısıtlaması yaşayan bireylere önerilen tedavi yöntemidir. Total diz protezi ameliyatında metal ve yüksek dayanıklı polietilen paçalar yardımıyla diz kaplanarak yeni bir eklem oluşturulur. Günümüzde başarısı yüksek bir tedavi yöntemidir.

Total Diz Protezi Kimler İçin Uygundur?


Diz ağrısı günlük hayatını etkileyen
Diz ağrısına bağlı hareketlerinde kısıtlamalar yaşayan
Kullandığı ilaç ya da eklem içi enjeksiyonlardan fayda görmeyen
Fizik tedavi ile istediği sonuca ulaşamayan
Dizde şekil bozukluğu ve sertleşme yaşayan
Değnek kullanımına devam etmek istemeyen kişiler diz protezi ameliyatı olabilirler.

Total Diz Protezi Ameliyatı Kaç Yaşında Olmalı?

Genellikle 60-80 yaş aralığındaki kişilere uygulanan total diz protezi ameliyatı romatoid artrit ve osteonekroz gibi hastalıklara sahip kişilerde daha erken yaşlarda yapılabilmektedir.

Total Diz Protezi Ameliyatı


Anestezi yardımıyla gerçekleşen ameliyat, hastanın dizine ön tarafından bir kesi açılarak gerçekleştirilir. Kemik yüzeyinde aşınmaya uğramış kısımlar ince bir tabaka halinde kesilerek çıkartılır. Protez parçaları kemik yüzeyine yerleştirilir. Protez parçalarının arasına yerleştirilen polietilen parçalar yardımıyla sürtünmenin en az düzeye inmesi sağlanır.

Total Diz Protezi Ameliyatı Sonrası


Ameliyat sonrası ağrı kontrolünü sağlayabilmek için ağrı pompası kullanılır. Epidural ya da damar yoluyla ilaç veren ağrı pompaları hastanın rahatlamasını sağlar. Ertesi gün hasta ayağa kaldırılır, diz hareketlerine başlanır. Diz üzerine yük verilerek yürümesi istenilir. Ne zaman hasta rahat bir şekilde yürümeye başlarsa o zaman taburcu edilir.

Total Diz Protezi Sonrası İyileşme Süreci


Diz protezi sonrası iyileşme süreci hastaya göre değişkenlik gösterse de, desteksiz bir şekilde normal hayata dönmek yaklaşık 4-8 hafta arasında değişkenlik göstermektedir. İyileşme sürecinin tamamlanması ile birlikte hastaların diz ağrılarında azalma görülür. Yürüme, merdiven çıkma gibi günlük basit aktiviteler rahat bir şekilde gerçekleşir. Diz kısmında oluşan eğrilik ve şekil bozuklukları ameliyat sırasında düzeltildiği için hasta estetik görünüme kavuşur. Aynı zamanda bu durumun düzelmesi ile birlikte diz protezinin ömrü uzamış olur.

Total Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler


TDP ameliyat sonrası uzun süre hareketsiz kalmak pıhtı atma riskini arttırdığı için tehlikelidir.
Ertesi gün diz hareketlerine başlamak ve yürümek önemlidir.
Koşma, sıçrama gibi sporlardan kesinlikle sakınmak gerekir.
Ağır işler veya yük gerektiren işlerden uzak durulmalıdır.
Değnek ve destek olmadan yürümeye başladığınızda araba kullanabilirsiniz.
Zorlayıcı olmayan sporları desteksiz yürümeye başladığınızda yapabilirsiniz.
Ayakları altına alıp oturmak protezin ömrünü kısaltacağı için tavsiye edilmez.
Yere tam olarak çömelme hareketini sıklıkla yapmaktan kaçınmak gerekir.

Total Diz Protezi Ameliyat Süresi Ne Kadar?


Ameliyat yaklaşık 1-2 saat kadar sürmektedir.

Ameliyat Sonrası Taburcu Süresi


Hastanın iyileşme süresi kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ameliyat sonrası hastanın rahat bir şekilde yürüyebilmesi taburcu edileceği zamanı belirler. Genellikle bu süre 3-7 gün içerisinde değişmektedir.

Total Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Dizlerim Düzelecek Mi?


Total diz ameliyatı ile amaç ağrısız eklem hareketi sağlamaktır. Başarılı geçen bir ameliyat sonrasında günlük hayatınız daha konforlu bir hale gelecektir.

Total Diz Protezinin Ömrü Ne Kadardır?


Metal ve polietilenden oluşan protez parçaları zaman içerisinde sürtünmeye bağlı olarak aşınabilir. Aşınma sonucu protez parçaları kemik kısmında gevşeyebilir. Böyle bir durumda ikinci bir ameliyat gerekebilir. Ancak düzgün bir kullanımda protezlerin ömrü 15-20 yıl arasında değişmektedir.

Total Diz Protezi Komplikasyonları


Diz protezi ameliyatından sonra komplikasyon görülme olasılığı oldukça düşüktür. Nadir de olsa bacaktaki kan akımının yavaşlamasına paralel olarak toplardamarda pıhtı oluşabilir. Bu durumu engellemek için ameliyat sonrası kan sulandırıcı ilaçlar verilmektedir. Diz ameliyatı sonrası iltihaplanma çok seyrek (yüzde 0.1 -2 arasında) görülen bir durumdur. Ameliyat öncesi ve sonrası kullanılan antibiyotik tedavi ile bu durum kontrol altına alınmaktadır.

Doktorlarımız

sami_sokucu

Prof. Dr.

Sami Sökücü



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

osman_lapcin

Yrd. Doç. Dr.

Osman Lapçın



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı