TEDAVİLER

Topuk Dikeni
Nedir?

Topuk Dikeni Nedir?


Ayak tabanındaki liflerde yırtılma ya da kopma sonucu oluşan enflamasyona topuk dikeni denir.

Topuk Dikeni Belirtileri


Kişi sabah kalktığında ilk birkaç adım sonrası şiddetli bir ağrı hisseder ya da oturduğu yerden kalkmasıyla birlikte ağrı başlar. Topuk dikeni problemi olan kişi ayağının üstüne basamaz. Ayak tabanında taş veya çivi varmış gibi hisseder. Yürümeye zorlamak küçük yırtıkların oluşmasına neden olur ve topukta ağrı daha da artar. Topuk dikeni ağrısını kişi dinlenirken bile hisseder. Gün içinde ısınma ile birlikte ağrı yavaş yavaş azalabilir. Topuk dikenini ilerlemesi durumunda bazı hastalarda topuk kısmında iltihap, şişme veya kemiğe benzer çıkıntılar görülebilir.

Topuk Dikeni Neden Olur?


Yanlış ayakkabı kullanımı
Uzun süre ayakta durmak
Kilo almak
Ayak tabanına ani yük binmesi
Uzun süre sert zeminde yalınayak yürümek
Hastalıklara bağlı gelişim (artrit, obezite, şeker..vb.)
İlerleyen yaş

Topuk Dikeni Teşhisi Nasıl Konulur?

Ortopedi doktoru tarafından yapılan muayenede topuk altına baskı uygulandığında ağrı hissediliyorsa röntgen istenilir. Gerçekleşen muayene ve röntgen sonucuna göre teşhis konulur ve tedavi yöntemine karar verilir.

Topuk Dikeni Tedavisi


Topuk dikeni tedavisinde amaç ağrının kontrol altına alınarak zarar görmüş dokunun iyileşmesini sağlamaktır. Topuk dikeni tedavisi hastaya göre farklılık göstermektedir.

Antienflamatuar İlaç Kullanımı


Topuk dikeninin neden olduğu şişliği azaltmaya yardımcı olan ilaç türüdür. İltihabı baskılar.

Steroid Enjeksiyonlar


Antienflamatuar ilaçların yeterli olmaması durumunda şişlik ve ağrının azaltılması için kullanılan güçlü ilaçlardır.

PRP


Kişinin kendi kanından elde edilen madde topuk bölgesine enjekte edilerek dokunun iyileşmesi hızlandırılır.

Fizik Tedavi


Fizik tedavi kasların güçlenmesi sağladığı için en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Akıllı egzersiz aletleri, soğuk ve sıcak uygulamalar, özel masajlar ile gerçekleşen düzenli egzersiz programı başarılı sonuçlar vermektedir. Hastanın fizik tedavide gerekli özen ve istikrarı göstermesi tedavinin başarısını ciddi oranda etkilemektedir.

ESWT (Şok Dalga Tedavisi)


İlaç ve iğne tedavisinden fayda görmeyen hastalar için ESWT tedavi önerilir. Şok dalga tedavisi olarak bilinen ESWT, yüksek enerjili ses dalgaları ile topuk kısmına uygulanır. ESWT tedavisi hastanın durumuna göre 3-5 seans arasında haftada 1 kere olmak üzere uygulanmaktadır. ESWT uygulaması yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Tedavi yüksek oranda kalıcı iyileşme sağlar. Kısa sürede iyileşme sağlayan EST tedavisinde hastalığın tekrarlama şansı düşüktür. Tedavinin etkisinin daha kalıcı olabilmesi için kişinin o gün istirahat etmesi önerilir.

Topuk Dikeni Ameliyat


Topuk dikeni ameliyatı çok nadir durumlarda gerekir. Diğer tedavi yöntemleri hastaya etki etmekte ameliyata gerek kalmamaktadır.

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?


Topuk dikeni olan hastaların yumuşak tabanlı ayakkabı ya da terlik giymeleri gerekir. Silikon topuk, topuk dikeni hastaları için önerilir. Uzun süre ayakta kalmamak, uzun yürüyüşler yapmamak önemlidir. Ayak egzersizleri yapılabilir.

Topuk Dikeni Çok Ağrı Yapar Mı?


Topuk dikeni ağrı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Ağrının şiddeti hastalığın ilerlemesi ile birlikte kendini daha çok gösterebilir. İleri dönemlerde ağrı ile birlikte şişlik, iltihap veya kemikte çıkıklar olabilir. Topuk bölgesinde ağrı hissettiğiniz ve yürümede zorluk yaşadığınızda en kısa sürede ortopedi doktoruna başvurmanız tedavi yönetimi içinde etkili olacaktır.

Topuk Dikeni Geçer Mi?


Doğru tedavi ve erken teşhis ile topuk dikeni tedavi edilebilir.

Topuk Dikeninin İyileşmesi Ne Kadar Sürer?


Tedavinin başlaması ile birlikte şikayetlerde 15-20 gün sonra azalma görülür.

İlaçsız Topuk Dikeni Tedavisi


Topuk dikeni tedavisinde doğal yöntemler arayanlar için istirahat yardımcı olabilir. Ayağa uygulanan baskının azalması ağrı ve şişlik durumunun azalmasını destekler. Ağrı olan bölgeye buz uygulaması şişliğin azalmasına yardımcı olur. Topuk dikeni tabanlık kullanımı ayakkabı içine yerleştirilerek kişinin yürümesinde destek olabilir. Germe egzersizleri, fizik tedavi, atel veya alçılar da ilaçsız topuk dikeni tedavisinde kullanılabilir.

ESWT Tedavisinin Yan Etkileri Var Mı?


ESWT tedavisi ses dalgaları ile gerçekleşen bir tedavi yöntemidir ve yan etkisi yoktur.

Şok dalga tedavisi (ESWT) kimlere uygulanmaz?


Kanser hastalarında, kan hastalığı olanlarda, topuk bölgesinde enfeksiyon olanlarda, hamile bayanlara ve kalp pili olan kişilere uygulama yapılması tercih edilmez.

Doktorlarımız