TEDAVİLER

Omuz Çıkığı
Tedavisi

Omuz Çıkığı


İnsan vücudunda yer alan en hareketli eklem omuz eklemedir. Bu özelliği sayesinde çıkıkların en sık yaşandığı eklem olma özelliğine sahiptir. Çıkıklar kol ya da omzun zorlanması sonucu oluşur. Omuz çıkığında ön tarafta yer alan kapsül yırtılarak kemikten ayrılır. Omuzun ilk kez çıkmasından sonra basit hareketler sonucunda bile bu işlem tekrarlayabilir. Bu durum Tekrarlayan Omuz Çıkığı olarak adlandırılır.

Her yöne hareket edebilen omuz eklemi kişiye esneklik sağlasa da yaralanma riskini de arttırmaktadır. Omuz eklemi her yöne doğru çıkabilir ancak en sık öne doğru çıkar. Özellikle sporcular ve kol gücü ile çalışan kişilerde omuz ekleminin öne doğru çıkması çok sık görülür.

Omuz Çıkığı Belirtileri


Omuz çıkığı belirtisinin en önemli belirtisi şiddetli ağrıdır. Omuz hareketlerinde kısıtlanma yaşanır. Omuz bölgesinde gözle görülür bir boşluk ve şekil bozukluğu oluşur. Hastalarda bazen omuz bölgesinde morarma ya da karıncalanma görülebilir.

Omuz Çıkığı Nedenleri

Spor yaralanmaları
Zorlayıcı ve ters hareketler

Omuz Çıkığı Redüksiyonu


Omuz çıkığı röntgen sonucuna göre durum uygunsa belli hareketler ile omzu yerine oturtma işlemi uygulanabilir. Bu işleme Omuz Çıkığı Redüksiyonu denir. Redüksiyon işlemi öncesinde hastanın konforu için omuz kaslarını gevşetici ilaçlar verilir. Omuzun yerine yerleşmesi ile birlikte hastanın ağrısı geçer. İşlem sonrası röntgen çekilerek yerleşim yeri kontrol edilir. Hastanın belli bir süre omuz çıkığı bandajı, ateli ya da omuzluk kullanması gerekir. Amaç, omzun hareketsiz kalmasını sağlamaktır.

Omuz Çıkığı Redüksiyonu Sonrası İyileşme


Tedaviden 2 hafta sonra omuz eklemindeki hareket kısıtlılığı hekim tarafından tekrar değerlendirilir. Genelde 2 veya 3 hafta sonra omuzluk çıkartılarak hafif bir fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi ile birlikte iyileşme süreci 4-6 hafta arasında değişmektedir.

Omuz Çıkığı Ameliyat Tedavisi


Omuz çıkığında ameliyat tedavisi tekrarlayan omuz çıkıklarının oluşmasını engellemek için tercih edilir. Omzu ilk defa çıkan kişilerde de ameliyat etkili bir tedavi yöntemidir.

Omuz Çıkığı Ameliyatı açık ve kapalı olmak üzere iki yöntemde yapılmaktadır. Omuz içerisinde birkaç delikten girerek kapalı bir şekilde yapılan Artroskopik Cerrahi başarı oranı ve hasta konforu açısından son yıllarda en çok tercih edilen cerrahi yöntemdir.

Omuz Artroskopisi Nedir?


Omuz artroskopisi küçük kesiklerden kamera yardımıyla ve yardımcı tedavi araçlarıyla girilerek kemikten ayrılan kapsülün yeniden dikilmesini sağlayan kapalı bir cerrahi yöntemdir. Artroskopik omuz çıkığı ameliyatında amaç omuzun geniş ve esnek hareket mesafesini korurken omuzu yerinde tutabilmektir.

Tekrarlayan Omuz Çıkığında Artroskopik Cerrahinin Avantajları


Ameliyat sırası konforlu ve güvenlidir
Yara izi konusunda estetik kaygı duymanız gerekmez
Ameliyat sonrası ağrı açık ameliyata göre çok daha az yaşanır
İyileşme süreci hızlıdır
Enfeksiyon riskini azaltır

Omuz Çıkığı Ameliyatı Sonrası İyileşme


Ameliyat sonrası hastalar 2-3 hafta içerisinde zorlayıcı hareketler olmadan günlük yaşamlarına dönebilir. Omuz askısı ile ameliyat bölgesinin korunması gerekir. Yaklaşık 1 -1,5 ay boyunca araba kullanımı, alış veriş gibi konularda destek almaları gerekebilir. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı onayı ile 6 hafta sonra omzu zorlamamak koşuluyla hastalar spora başlayabilir. Fizyoterapist eşliğinde düzenli ve kontrollü egzersizler 5 ile 7 hafta arasında devam etmelidir. Yaklaşık 2 ay kadar sonra hastalar normal yaşantılarına dönebilir.

Omuz Çıkığı Ameliyatının Riskleri Neler?


Uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilen omuz çıkığı ameliyatı sonrasında ciddi risk ve komplikasyonlar beklenmez. Ancak, her cerrahi işlemde olduğu gibi nadir de olsa riskleri vardır. Enfeksiyon, ağrı, sinir ve kan damarlarında yaralanma olması, kanama ya da kanda pıhtılaşma görülebilir. Risk faktörlerinin en aza inmesi deneyimli omuz cerrahisi uzmanı, ekibi ve özel teknik kullanımı ile olur.

Sık Sorulan Sorular


Omuz Çıkığı Tanısı Nasıl Konur?


Omuz çıkığında ağrı ve şekil bozukluğu durum hakkında bilgi verse de çıkığın yönünü tespit etmek ve kırık durumuna bakmak için röntgen çekilir.

Omuz Çıkığı Ağrısı Çok Mu?


Omuz çıkığı son derece ağrılıdır ve hasta kolunu oynatamaz. Omuz eklemenin olduğu bölgede boşluk gözlenir.

Omuz Çıkığı Kaç Yaşında Olur?


Omuz çıkığı genellikle genç yaşlarda görülse de her yaşta gözlemlenebilen bir durumdur.

Omuz Çıkığı Başka Hastalıklara Neden Olur Mu?

Omuz çıkığı kırıkların oluşmasına da neden olabilir. Bazı hastalar da damar ve sinir yaralanmaları görülebilir.

Omuz Çıkığı Tekrarlar Mı?


Omzu tutan yapıların zarar görmesi hastanın yaş, esneklik, zarar gören yapının yerine göre çıkıkların tekrarlanma olasılığını arttırır. Basit omuz hareketlerine rağmen ilk omuz çıkığı sonrası sık sık çıkıkların yaşanmasına tekrarlayan omuz çıkığı denir.

Omuz Çıkığı Neden Tekrarlar?


Omzu bağlayan birçok bağda hasar meydana gelir ve her çıkık tekrarında bu bağların iyileşmesi zorlaşır. Ayrıca, tekrarlayan omuz çıkıkları omuz yuvasındaki kemik yapısında kayıplara sebep olur. Omuzun hareket kabiliyeti ve sürekli kullanılması durumunda bahsettiğimiz nedenlerinde oluşması sonucu omuz çıkığı tekrarlanabilir.

Omuz Çıkığı Sonrası Spor


Omuz çıkığı sonrası spor ile ilgilenen hastaların en sık sorduğu soruların başında “Omuz Çıkığı Sonrası Spor Yapılabilir Mi?” , “Ne Zaman Spora Başlanabilir?” geliyor. Omuz çıkığı veya tekrarlayan omuz çıkığı ameliyatından sonra hafif egzersizler ile omuz ekleminin hareketliliğini kaybetmemesi amaçlanır. 6 ay kadar bir süre spora ara verilmesi gerekir. Spora başladıktan sonra ağır ve ani hareketlerden kaçınmak, acı ve ağrı hissedildiği anda bırakılması gerekir. Düzenli egzersiz programının uygulanması ve spor yaparken omuz koruyucuların kullanılması gerekir.

Omuz Çıkığı Ameliyatları Ne Kadar Sürer?


Omuz çıkığı ameliyatı genellikle 1 saat sürmektedir. Hastanın durumuna göre 1 veya 2 gün hastanede kaldıktan sonra eve gönderilebilir.

Tekrarlayan Omuz Çıkığı Tedavi Yöntemi Nedir?


Tekrarlayan omuz çıkığı tedavisinde omuz artroskopisi en etkili yöntemdir. İyileşme süreci hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Doktorlarımız

murat_gul

Doç. Dr.

Murat Gül



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

engin_cetinkaya

Doç.Dr.

Engin Çetinkaya



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı